« Naturfotomagasinet.se

Så fotograferar du ditt husdjur på bästa sätt

Blir bilder på dina husdjur suddiga eller med din hund eller katt halvt utanför ram eller mörknade av skuggor? Så här tar du dela-värdiga fotografier av din favoritpälsade (eller skalbeklädda, fjäderbeklädda eller taggiga) varelse.

Vi vill alla visa världen våra fantastiska lurviga (eller skalbeklädda, eller fjäderbeklädda eller taggiga) vänner. Smickrande, väl upplysta bilder av ditt husdjur kan enkelt delas på sociala medier eller med vänner och familj för att förgylla deras dag och du kan ta dem med lite övning. Här kommer vi att gå över några tips för att fotografera vilken typ av husdjur du än kan ha - allt från att schemalägga fotograferingen till vilken typ av ljus du ska använda.

Gör dig redo för din fotografering

När du förbereder dig för din fotografering, så är det bra att veta att det är en utmaning att fotografera djur. Bli inte avskräckt om dina bilder inte ser ut som National Geographic direkt utanför porten.

Husdjur kan inte ta riktning som människor gör (såvida de inte har blivit professionellt utbildade), så håll din röst och ditt uppträdande lugn och vänlig. Ta med dig massor av godsaker som du kan använda som belöning, och se till att betala din modell med huvudklappar, klappar på ryggen och gnidningar på magen. Håll en favoritleksak eller godis vid sidan av kameran medan du fotograferar för att hålla dem fokuserade i din riktning tillräckligt länge för att få en bra bild. Om du kan, ta med en vän att hjälpa till med husdjurstråk så att du kan koncentrera dig på fotograferingen.

När det kommer till platsen för fotograferingen, börja med en plats som är bekant för ditt husdjur så att de kan koppla av, som deras favoritpark, din bakgård eller ett väl upplyst rum i ditt hus.

Naturligt eller konstant ljus är bäst

Att använda blixt eller ljusa studioblixtar kan skrämma ett djur, så undvik dem när du fotograferar dina husdjur. Välj istället naturligt ljus genom att fotografera utomhusporträtt. Du kan till exempel ta din hund till den lokala parken och fotografera den under ett skuggigt träd, eller när de leker.

Om du vill fotografera inne mot en bakgrund, hitta ett område med ett stort fönster som släpper in mycket ljus. Bonuspoäng om du har ett vitt golv eller väggar i rummet som kan studsa och sprida ljuset för en mjukare look. Om du använder studioljus, se till att de är konstanta ljus med en diffusor – ju större desto bättre.

Fotografering på en mulen dag utomhus kommer också att ge jämnt ljus eftersom molnen naturligt kommer att sprida och mjuka upp solljuset. Soluppgång och solnedgång ger också utmärkt ljus, men en trevlig skuggig plats ger dig jämn belysning även vid middagstid. Om du fotograferar i full sol och skugga inte är ett alternativ, kom ihåg att alltid ha solen i ryggen för att jämna ut kontrasten i bilden.

Planera för det humör du vill ha

Om du vill ta ett statiskt porträtt av ditt husdjur där de bara sitter, säg framför en bakgrund, planera sedan din fotografering när de är lite trötta. De kommer att vara mindre benägna att springa runt om du tar deras foto direkt när de vaknar eller efter att de har lekt klart.

Å andra sidan, om du letar efter mer energiska bilder, fånga dem i det humöret. Medan de leker, springer, simmar eller på annat sätt är aktiva är perfekt för den här typen av foto.

Planera en fotografering som berättar för tittaren om ditt husdjurs karaktär. Använd en sekvens av bilder för att berätta en historia. Ta dig tid att tänka ut ett koncept och planera dina bilder runt det. Du kan använda några av deras favoritleksaker eller kläder för att låta tittaren se mer av ditt husdjurs personlighet. Vilken hunds öron piggnar inte till vid ljudet av deras pipiga favoritleksak?

Använd en snabbare slutartid

Husdjur rör sig snabbt, så om du tar bilder med en DSLR eller spegellös SLR-kamera, vill du ha en tillräckligt hög slutartid för att frysa händelserna. Detta är ytterligare en anledning till varför det är vettigt att använda starkt, naturligt ljus: en snabb slutartid låter inte särskilt mycket ljus träffa sensorn, så du bör se till att du har tillräckligt att arbeta med för att undvika mörka bilder.

Om du använder din telefon, se om den har ett burst-läge. Telefonkameror har avancerat en hel del, och har oftast någon form av burst-läge där du kan hålla ned slutaren för kontinuerliga bilder. Många nyare telefonmodeller har till och med fokusspårning för att se till att ditt husdjur inte blir suddigt.

Om du har det kan ett längre objektiv också hjälpa till att ta actionbilder. Att vara längre bort från händelserna kan ge dig mer frihet att placera dig så att du kan fånga det perfekta ögonblicket när ditt husdjur springer eller leker. Om du inte har ett extra objektiv, oroa dig inte! Detta är inte nödvändigt, bara trevligt att ha.

Var uppmärksam på ögonen

Precis som med människor är det viktigt att få ögonen skarpa i dina husdjursporträtt. Använd en enda fokuspunkt på din kamera och försök att placera den över ditt husdjurs öga. Om de är delvis vända bort från kameran, fokusera på ögat närmast dig. Även om du arbetar med ett extremt grunt skärpedjup, kommer detta att hålla ögat skarpt.

Vissa kameror stöder ögonföljande autofokus, så kontrollera det. Sonys kameror kan nu till och med spåra ditt husdjurs ögon. Om du inte har tillgång till sådana funktioner hjälper det att använda ett kontinuerligt autofokusläge på en DSLR/spegellös SLR att hålla ett snabbt rörligt motiv i fokus.

Du kanske också vill undvika att fota från för högt upp. Gå istället ner i ditt husdjurs ögonhöjd för att ta porträttet. Detta kommer att göra att perspektivet på bilden känns mer naturligt, och det ser i allmänhet bra ut. Som sagt, att leka med ovanliga perspektiv kan också skapa några intressanta och roliga porträtt.

13 Jun 2023