« Naturfotomagasinet.se

Hälsofördelar med kollagen

Kollagen är ett protein som ansvarar för friska leder och hudens elasticitet, eller stretchighet. Det finns i dina ben, muskler och blod, och består av tre fjärdedelar av din hud och en tredjedel av proteinet i din kropp.

När du åldras bryts ditt befintliga kollagen ner och det blir svårare för din kropp att producera mer. Som ett resultat vänder sig många till kollagentillskott. Dessa kosttillskott är vanligtvis pulver, men det finns också kapslar och flytande kosttillskott tillgängliga.

Kollagen produceras också naturligt i kroppen genom att kombinera aminosyror, byggstenarna i proteiner som finns i maten. För att producera kollagen behöver din kropp:

  • Prolin: finns i äggvita, mejeriprodukter, kål, svamp och sparris
  • Glycin: finns i fläskskinn, kycklingskinn och gelatin, och en mängd andra proteinrika livsmedel
  • Vitamin C: finns i citrusfrukter och paprika
  • Zink: finns i nötkött, lamm, fläsk, skaldjur, kikärter, linser, bönor, mjölk, ost och olika nötter och frön
  • Koppar: finns i inälvskött, kakaopulver, cashewnötter, sesamfrön och linser

Det finns många fördelar med kollagen. Sedan är det så att kollagen är inte bara fördelaktigt utan viktigt för att upprätthålla god hälsa.

Flera fördelar med kollagen

Det finns som sagt flera fördelar med kollagen. Bland annat ger det dig tjockare och friskare hår. Det ger dig även hälsosammare naglar. För personer med knäartros kan orala kollagentillskott fungera som en mild smärtlindring och förbättra ledfunktionen.

Kollagen ger även en ökad elasticitet i huden, en bättre ledfunktion, en bättre tarmhälsa samt minskad inflammation. 

5 Jan 2023