« Naturfotomagasinet.se

Därför behövs svensk jakt

Jakt i Sverige är en fråga som många har en åsikt om. De som jagar säger att den är nödvändig medan de som är helt emot jakt anser att vi kan låta djuren sköta det på egen hand. Ingen av de båda har helt rätt, men tar man och tittar på vad de säger så får man fram en bild. Den bilden säger att jakten är nödvändig - just nu. 

Obalans i naturen

Vi människor har jagat djur sedan urminnes tider och det har gjort att vissa djurarter har blivit mindre till antalet medan andra fått växa sig starka. Varg till exempel var näst intill utrotad i Sverige för att den inte skulle döda tamboskap eller de stora djur vi ville äta. 

Med vargen borta började älgstammen och rådjursstammen att växa och jakten blev nödvändig för att de djuren inte skulle börja svälta, och för att maten inte skulle ta slut för andra gräsätande djur. Sedan har vå också trafiken som skulle få stora bekymmer med en stor älgstam. Vi skulle få se betydligt fler bilolyckor. 

Djuren märker inget

Ett argument mot jakt är stress och lidande för djur men det stämmer inte. Ett vildsvin som skjuts med kula och rödpunktssikten kommer inte märka något alls. Den står där och äter och plötsligt är den död. Inget lidande, ingen stress. 

Vi behöver inte jaga för att överleva längre. Mat kan vi få på annat sätt. Men jakten är fortfarande viktig för att hålla balans i skogen och för att skydda både oss och de djur som ska leva bland tallar och granar.  

9 Dec 2022