« Naturfotomagasinet.se

5 skäl att fota med stativ

Att fota på frihand är kul och när mörkret börjar sänka sig kan du höja ISO-värden eller använda olika tekniker för bildstabilisering som finns i moderna kameror och objektiv. Men ibland räcker det inte och då är det läge att ta fram ett stativ för att fota. Har du inget stativ? Då kan du kolla in bästaprodukterna som har gjort ett test och presenterar de 5 bästa kamerastativen. 

Här fokuserar jag inte så mycket på vilket stativ som är bäst, utan istället vilka fördelar du får med det. 

Mina bästa skäl att ha stativ

  1. Det går att sänka ISO-värdena: Den perfekta bilden är något vi alla söker och med längre slutartider får man bättre bilder. ISO 100 ger maximal detaljåtergivning men det går inte hålla kameran still. Med stativ är det möjligt. 
  2. Otroligt skarpa makrobilder: När man ska fotografera något som är riktigt litet, och stå riktigt nära, så kommer minsta lilla rörelse att ge en suddig bild. Det räcker med ett pulsslag! Ett stativ låter dig fotografera detaljer så små som en myras käftar!
  3. Långtidsexponering: Även om det inte är mörkt finns det tillfällen då man vill öka slutartiden. Lång slutartid ger liv och rörelser till bilden. Fota vågor till exempel, de blir mer levande då. 
  4. Skona armarna: Fotar du med teleobjektiv så är ett stativ perfekt för att stabilisera ett tungt objektiv. Man blir inte heller så trött i armarna!
  5. Panoramabilder i hög upplösning: Detta är något jag lekt med och man tar en serie bilder som man sedan sätter ihop i datorn. Med stativet blir det lätt att få en perfekt övergång mellan bilderna. 
31 Jan 2023